MAD emergent art center is laboratory, platform and provider on the intersection of art, science and technology

Nerdlab

<< ENG << • >> NL >>

MAD emergent art center is laboratorium, platform en provider op het raakvlak van kunst, wetenschap en technologie

 

 

Nerdlab7 – Selfmade Machines

Thursday 25 March TAC Eindhoven 20.00 – 24.00 hours

Nerdlab is an initiative of Digitale Werkplaats of CBK 's- Hertogenbosch in collaboration with NoisVision Breda and MAD emergent art center Eindhoven. Nerdlab brings the artists and visitors closer together and also confront them with the combination of art, technology and science. After succesfull presentations in several years in 's-Hertogenbosch, it is now touring through the province of Brabant: 's-Hertogenbosch, Breda and Eindhoven.

Nerdlab.nl

NerdLab flyer


Particle Sounds


Wexel


Arno Scheper


Albert van Abbe / Wim-Jan Smits


Martijn Verhallen


Henk-Jelle de Groot


Bakdath

Übernerd contest

 

Nerdlab7 – Selfmade Machines

Donderdag 25 maart TAC Eindhoven 20.00 – 24.00 uur

Pulserende beelden , auditieve hapjes, brain machines, fysieke electronica
Een avondvullend programma met optredens, exposities, DJ’s en visuals

Als onderdeel van een 3-stedentour kan het publiek kennis maken met de zoektocht van de kunstenaar die door te experimenteren nieuwe machines/installaties creëert om de zintuigen mee te prikkelen. Na Verkadefabriek ’s-Hertogenbosch en Elektron Breda nu het derde en laatste programma:

• 25 maart TAC Eindhoven

NERDLAB is een initiatief vanuit de Digitale Werkplaats van CBK ’s-Hertogenbosch, deze keer in samenwerking met NoisiVision Breda en MAD emergent art center Eindhoven.
NERDLAB beoogd naast het samenbrengen van kunstenaars ook uitgaanspubliek te bereiken en terloops te confronteren met de combinatiemogelijkheden van kunst, techniek en wetenschap.
Na een aantal succesvolle avonden de afgelopen jaren in ’s-Hertogenbosch is het een uitdaging te gaan touren door Brabant. In “selfmade machines” zullen technici, koks en kunstenaars met verschillende installaties exposeren, demonstreren en optreden waarbij het publiek wordt uitgedaagd deel te nemen. De avonden worden afgesloten met optredens van plaatselijke DJ’s.

Deur open: 20:00 - Start programma: 20:30  
Toegang gratis.

Deelnemende Kunstenaars

Particle Sounds “Subterranean Vacuum”

De grond onder ons is instabiel; een langgerekte kolkende massa zonder vaste vorm. In de standaard situatie is er geen licht, maar áls het in contact komt met licht heeft dat grote invloed op de situatie. In hun nieuwe compositie/improvisatie proberen Joris en Michel dat op hun wijze te verklanken met gitaar en zelfgemaakte software en hardware. De hardware, bestaande uit zelfgeknutselde elektronische schakelingen, zijn voorzien van lichtgevoelige sensoren waarmee de klank beïnvloed kan worden. Net als de softwarematige multiplied feedback waarmee gewerkt wordt is de klank die er uitkomt hoogst onvoorspelbaar, en dus altijd anders.

Wexel “sound by sculpture”
De installaties van der Wexel (Wessel Westerveld) zijn gebaseerd op zijn fascinatie voor de mechanica. Zijn werkwijze is een reactie op het abstracte van de micro-elektronica. Waar in toegepaste mechanica de vorm van de machine bepaalt wordt door de functie, verlegt der Wexel de aandacht naar de pure onderdelen. Op  een verfijnde manier legt der Wexel de technische elementen bloot en creëert op deze wijze installaties die, in combinatie met geluid, de focus verleggen naar zijn wereld.

Arno Scheper
Het werk van Arno Scheper laat zich het beste omschrijven als experimenten met audiovisuele media, met de nadruk op het innerlijke karakter van de media, fysieke beweging en de menselijke terugkoppeling met de media.
Het resultaat van deze aanpak uit zich in verschillende vormen zoals audiovisuele performances en installaties, kinetische geluids sculpturen, ”site-specific evironments” en optische films.

Albert van Abbe / Wim-Jan Smits
Phase Alternating Line is a new live ‘audio-video art performance’ by Albert van Abbe and Wim-Jan Smits. They research ‘signals‘ (physical and metaphysical signals as we think our universe and everything in it is frequencies or ’signals’). In this research the medium we use to translate these signals is the video signal ‘PAL‘. Within the PAL project (Phase Alternating Line) there will be a focus on 2 series, one being ‘the harmonic series’ and two, ‘the pattern series’.

Martijn Verhallen “Brainmachine FetchFMsv0.2”
Deze interactieve installatie poogt de gebruiker door middel van sensorische audio en video in een hypnotische trance te brengen.
De gebruiker kan echter zelf de audio en video sturen en aanpassen.
Hiermee verschilt deze brainmachine van zijn voorlopers, New Age apparaten uit de vroege jaren 90, die bedoeld waren om mensen te ontspannen.

Henk-Jelle de Groot “In honor of Michel Waisvisz”
Een interactieve installatie met als thema analoog geluid en invloeden van Michel Waisvisz, gepresenteerd met een visualisatie in de vorm van een circulaire oscilloscoop.
De vormgeving van de instrumenten is gebaseerd op de zogenoemde “steam punk” stijl. Een Victoriaanse vormgeving van hedendaagse high-tech producten.
Het project is vernoemd naar Michel Waisvisz omdat hij is overleden op de dag van Henk-Jelle’s eindexamenpresentatie.

Bakdath “Cooking Drones”
Wat levert de samenwerking tussen een kook-kunstenaar en een dronoloog op? Een spannende set, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden! ritmische pulsen op het snijvlak creëren repetitief minimalistische patronen, het sudderen in de pan geeft een veld vol microgeluid. De handelingen van de kok krijgen een directe vertaling naar elektronische klanken van de muzikant. Vol passie wordt gewerkt in een “keuken” waar de dynamische spanningsboog steeds strakker gespannen wordt. Een voorbode van de naderende apotheose, de voltooiing, de gerechten. Met als doel het gezamenlijke nuttigen en genot.

DJ Elchi
Michiel van Meygaard ontdekte begin jaren 90 Electronics, IDM en Ambient. ElChi experimenteert vanuit het geluid, wat resulteert in vervreemdende, krachtige, gruizige en industriele geluiden. Zelden wil hij het experiment stoppen of maakt hij nummers die “af” zijn, met als gevolg: vreemd gelaagde composities vol abrubte wendingen; van dansbaar tot soundscapes.

Übernerd contest
Elke Nerdlab avond word door het publiek gekozen wie de nerdste nerd is van de deelnemende kunstenaars. Wie gaat het verst in het creëren van mind-blowing machines en installaties? Op de laatste avond in Eindhoven word de winnaar bekendgemaakt van de Übernerd contest van 2010. De hoofdprijs is een door MAD beschikbaar gesteld uniek en exclusief Übernerdshirt.


mad.dse.nl

Nerdlab.nl